Më parë, borziloku ishte rritur për përdorim mjekësor, por tani përdoret gjerësisht si erëz në përgatitjen e pjatave të ndryshme. Për këto qëllime, ajo është rritur edhe në shtëpi. Përmban vitamina dhe minerale të dobishme. Një nga bimët më të njohura në kopsht, borziloku shton aromë të mirë në sallata dhe makarona. Këtu keni gjithçka që ju duhet të dini për të rritur borzilokun tuaj.

Çelësi për të marrë bimë cilësore është respektimi i disa rekomandimeve:

1. Për fidanët zgjidhni një vend me diell dhe nje vazo te pershatshme;

2. Përdorni humus dhe material dheu me cilësi të lartë për mbjellje;

3. Ujitja duhet të jetë e rregullt;

4. Kur mbjell në kushte të shkurtra të ditës, bima siguron një theks shtesë;

5. Shumëllojshmëria e borzilokut zgjidhet në varësi të preferencave të shijes.

Sekretet e borzilokut në rritje në buzë të dritares

Borziloku dhe nenexhiku po bëhen më të popullarizuara kur rriten në shtëpi. Ekzistojnë disa sekrete që do t’ju lejojnë të rriteni borzilokun në murin e dritares.

Së pari, duhet të zgjidhni shumëllojshmërinë e duhur. Edhe pse borziloku është jo modest, është më mirë të merrni varietete me gjethe të vegjël dhe të shpeshtë. Varieteteve të mëdha të gjetheve kanë nevojë për më shumë elementë gjurmë për rritje të suksesshme.

Së dyti, zgjidhni metodën me të cilën bima do të rritet. Mund të pihet nga farat, mund të blini fidanë të gatshëm. Në rastin e parë, rezultati është zakonisht më i mirë, por që nga momenti i mbjelljes deri në marrjen e fidanëve do të kalojë më shumë kohë. Së treti, zgjidhni vazon e duhur. Vëllimi i tij duhet të jetë së paku 1.5 litra. Mund të mbillni borzilok por një distancë e caktuar ruhet midis bimëve. Së katërti, duhet të respektohen temperaturat dhe kushtet e dritës. Temperatura optimale është nga 20 në 24 gradë.

Kur rriten në shtëpi, preferenca u jepet varieteteve me rritje të ulët. Ju gjithashtu mund të zgjidhni një shumëllojshmëri në varësi të preferencave të shijes. 

Në këtë rast, varietetet më interesante:

1. Në shije dhe erë, është e ngjashme me balsamin e limonit dhe limonit.

2. Mrekulli e limonit. Një aromë tjetër e limonit.

3. Opal i errët. Një tufë me ngjyrë vjollce të ngopur me aromë karafil-piper.

4. Karamel. Larmi me prodhim të lartë me një aromë karamel-frutash.

5. Karafil. Një larmi e hershme me aromë karafili.

Koha e Prerjes

Pas 1.5 muajsh pas mbirjes, mund të prerë të korrën e parë. Për ta bërë këtë, prerë gjethet e sipërme, sigurohuni që të lini 3 fletë. Pas formimit të nivelit të tretë të gjetheve, majë majën e bimës, që ajo të rritet.

Borziloku

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *