Rozmarina është një shkurre që i përket familjes Labiaceae. Gjethet e saj janë të holla, të gjata dhe të ngurta, mbeten jeshile të ndritshme përgjatë gjithë vitit, shumë të ngjashme me halat bredhit. Gjatë lulëzimit, ajo është e mbuluar me lule të lehta blu ose vjollcë aromatik dhe falë kësaj ajo mori emrin e saj. Një sistem i fortë rrënjor i degëzuar nxiton thellë në tokë me 4 m, lartësia e shkurret arrin një metra e gjysmë. Rozmarina ndihet mirë në zonat me një klimë të ngrohtë. Përbërja komplekse e vajrave esencialë të përfshirë në gjethet e bimës u jep atyre një shije të pazakontë, gjë që bën të mundur përdorimin e tij si erëz.

Rozmarina ka perzierje komplekse pikante dhe kriperash aromatike, perdoret gjere ne industri per pergatitjen e produkteve gjysme te gatshme, ushqimit te konservuar, mjekesine popullore dhe ne semundjet e sistemit vaskular. Rozmarina perdoret edhe ne industrine e kozmetikes dhe parfumeve. Gjethet e rozmarines bejne qe ajri ne dhomen ku eshte vendosur te jete gjithmone e fresket . Shume shpesh perdoret per sherimin dhe parandalimin e semundjeve.

Si te rritet rozmarina ne kushtet e shtepise:

Temperatura e pranueshme per mbirje eshte 28-29 grade celcius, per kete arsye vazo vensoset ne nje vend te ngrohte. Bima do te mbije pas tre javesh nga mbjellja. Nese fidanet nuk shfaqen pas 30 ditesh, do na duhet te perserisim proceduren e mbjelljes. Ne dimer nuk eshte e nevojshme te ujitet shpesh dhe ka nevoje per krasitje gjate kesaj periudhe.

Keshilla per tu ndjekur:

Rozmarina nuk ka nevoje per lageshtire te tepert, ne vazo mund te vendosim guralece te vegjel per kullimin e ujit. Per nje rritje te shendetshme rozmarina ka nevoje per ajer te paster, gjate veres nxirret ne ballkon. Prerja e degeve te rozmarines behet me mire gjate periudhes se lulezimit ku ato jane te pasura me substanca te dobishme.

Rozmarina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *