Mullaga është një nga speciet me te kultivuara. Mullagat janë të renditura sipas rëndësisë: Pelargonium x Hortorum, Bailey. zakonisht e quajtur zonale eshte nje specie me origjinë komplekse , por në përgjithësi derivante i P. inquinans dhe P. zonale, perdoret si bime kopeshti dhe vazoje.

Të ushqyeshme jane të gjitha pjesët e saj – rrënja, gjethet dhe lulet – por më së shumti përdoren rrënjët dhe gjethet. Përveç mukusit, mullaga është plot me pektin dhe tanin, si dhe minerale të shumta.

Më shpesh përdoret në formën e çajit, e cila ndihmon në kollitjen dhe bronkitin. Me të mund të shpërlahen edhe hundët e zëna dhe të zbutet dhimbja në fyt.

Çaji i mullagës rekomandohet për njerëzit që kanë dhimbje gjatë urinimit apo mbajtjes së urinës.

Në kombinim me kamomilën, siguron lehtësim në kollën e duhanpirësve, dhe mund të përdoret gjithashtu për të trajtuar ulcerat dhe hidratimin e lëkurës së thatë ose të irituar.

Mullaga çliron nje sasi te madhe oksigjeni dhe eshte shumë e këshillueshme për ta pasur në ballkonet tona.

Mullaga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *