Kopra është një bimë e thjeshtë që nuk kërkon kujdes të ndërlikuar rritet si në shtratin e kopshtit ashtu edhe në vazo në ballkone dhe dritaret e shtëpive.

Vetitë e Koprës. Shija dhe aroma e saj janë shumë të veçanta dhe të ndryshme nga çdo barishte tjetër. Degët, farat dhe kërcelli i koprës janë përdorur që në mjekësinë për të trajtuar problemet të shumta shëndetësore.

Vaji i koprës është përdorur për të shuar dhimbjet e stomakut, ndërkohë që çaji i përgatitur nga farat e koprës bën mirë kundër pickimit të insekteve, helmimeve nga ushqimi dhe dhimbjeve të fytit. Vlerat shëndetësore të koprës shkojnë më tej. Ajo ofron çlirim nga simptomat e anemisë, mungesës së tretjes, konstipacionit, diaresë, çregullimet respiratore, çregullimet menstruale dhe ndihmon me shikimin.

Esenca e koprës përdoret gjërësisht në shpëlarësat e gojës, pastat e dhëmbëve, ëmbëlsirat, etj. Kopra është e pasur me hekur dhe amino acide që ndihmojnë me trajtimin e anemisë. Këto amino acide stimulojnë prodhimin e hemoglobinës dhe në formimin e një sërë përbërësve të tjerë të gjakut.

Përbërësit që gjenden në vajin e koprës stimulojnë sekrecionin e lëngjeve të tretjes dhe gastritit, zvogëlojnë inflamacionin në stomak dhe në zorrë dhe përshpejtojnë përthithjen e duhur të përbërësve të nevojshëm në gjak. Kopra arrin të mbrojë organizmin nga shumë shqetësime të zorrëve.

Në këtë mënyrë ajo ruan zemrën nga shumë sëmundje. Kopra është një burim i pasur i kaliumit që është shumë i nevojshëm për një sërë proçesesh të organizmit. Ky element ul tensionin në enët e gjakut. Tensioni i lartë është fajtor për sëmundjet e zemrës dhe arterosklerozën.

Bima e koprës përmban shumë vitamina të tjera si vitamina B1, B2, PP e provitamina A me vlera të larta biologjike-ushqimore – profilaktike, kozmetike, dietetike e mjekësore.

KOHA E MBJELLJES SË KOPRËS.

Mbjellja e koprës në pranverë dhe në vjeshtë do t’ju lejojë të merrni sa më shumë degëza nga një bimë e mundur për ushqim.

Mbjellja gjatë verës, do të përqendrohet në zhvillimin e koprës në të ashtuquajturën ombrellë, e cila është e përshtatshme për t’u përdorur për të marrë farat dhe gjithashtu përdoret në prodhimin e mjekësisë tradicionale.

Nëse duhet të merrni sa më shumë gjelbërim të jetë e mundur, duhet të mbillni kopër në pranverë dhe vjeshtë, duke iu përmbajtur pikave të mëposhtme:

Në pranverë, ju mund ta mbillni koprën kur temperatura e ambientit është në + 2-5 ° C. Gjithashtu, kur mbillni, sigurohuni që vendi ku është planifikuar të mbillni farat e koprës 5-7 ditë para mbjelljes duhet të ujitet me 1 kovë me ujë të nxehtë. Në përgjithësi, kjo përkon nga mesi i Marsit deri në mes te Majit.

Mbjellja e vjeshtës kryhet afërsisht në Tetor-Nentor. Mbjellja e vjeshtës e koprës quhet “dimër”, dhe karakterizohet nga fakti se në këtë rast gjethet e koprës piqen shumë më shpejt. Është gjithashtu e rëndësishme të theksohet se është e mundur të korrni kopër të mbjellë në vjeshtë 2 javë më parë se mbjellejt që kryhen gjatë pranverës, gjë që është jashtëzakonisht e këndshme për shumë kopshtarë.

Mbjellja verore e koprës kryhet në çdo kohë të periudhës së verës. Shumë kopshtarë, për të marrë kulturën më të madhe të mundshme, praktikojnë mbjelljen e shpeshtë të koprës, deri në 3-4 herë, me një interval prej 15-20 ditësh.

NEVOJAT PËR UJË

Kopra është një bimë që pëlqen lagështinë, kështu që duhet të mbahet vazhdimisht me lagështi. Por duhet theksuar se për shkak të ujit të tepërt, përqendrimi i vajrave që përmbahen në të gjethet e koprës zvogëlohet shumë, gjë që e bën atë më pak aromatik.

Kopra gjithashtu nuk mund të rritet për një kohë të gjatë në një thatësirë sepse zhvillimi ndalet, gjethet bëhen të ngurta . Për të krijuar një mjedis të rehatshëm, bimët ujiten 1-2 herë në javë. Në ditët më të nxehta, kopra ujitet me spërkatje.

KËRKESA PËR TEMPERATURË.

Koprës nuk i pëlqen shumë nxehtësia. Për shkak të temperaturave të larta, dheu thahet shpejt, dhe bima ndalon të rritet, gjethet bëhen të ngadalta. Në mënyrë që kopra të mos e humbasi strukturën dhe cilësitë e saj organoleptike, kërkohet që të mos ekspozohet shumë ndaj temperaturave të larta. Te kopra treguesit më të mirë të rritjes vërehen pikërisht kur e rrisin atë në zona me diell, ose në hije të pjesshme. Kopra nuk mund të rritet në hije, pasi pa rrezet e diellit të mjaftueshëm, shkurret e saj do të jenë të zbehta.

Kopra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *